Contents  



Tools  





Beställargruppen lokaler - Belok

Start PM   Inneklimatsystem /styr

Omfattning

Tanken med detta PM är att försöka ta ett helhetsgrepp på hela området klimatisering av kommersiella lokaler utifrån en beställares perspektiv. 

- Går det att ställa bättre och tydligare krav på mer energieffektiva integrerade lösningar (kyla-värme-vent-styr) för att åstadkomma ett sunt och bra inneklimat i våra fastigheter?  

- Kan man utveckla bättre gränssnitt i SÖ-systemen som utgår från användarens krav på enkelhet och tydliga funktioner?

Probleminventering

Inneklimatsystem

Det som ligger nära till hands är att kräva bättre funktion och prestanda för olika delsystem och produktgrupper. Man kan ställa krav på användning av olika typer av frikyla, el-effektiva ventilationssystem med låga tryckförluster, flödes- eller temperaturreglering med närvarostyrning etc. Ibland kan ett sådant synsätt leda till suboptimeringar och onödigt komplicerade lösningar.

För fastighetsägaren är det kanske inte de olika systemen i sig som är intressanta utan mer möjligheten att åstadkomma ett bra inneklimat på ett energieffektivt sätt. Att ta fram bättre metoder för upphandling av hela funktionen med hjälp av kravspecifikationer som går att följa upp och värdera är en utmanande uppgift. En svårighet är att hitta tillräckligt bra verktyg som kan användas för att med någorlunda god säkerhet kunna värdera olika lösningar och systemförslag i tidiga skeden.

Styr

Dagens datoriserade SÖ-system ger i teorin en rad möjligheter att driva energieffektivisering genom insamling och analys av mätvärden mm.  I praktiken är dock systemen så komplicerade och användarovänliga att de flesta fastighetsskötare och drifttekniker inte kan eller hinner utnyttja de möjligheter som finns inbyggt i systemen. Det är i dag dessutom brist på väl utbildade fastighetstekniker vilket är ett växande problem för många fastighetsägare.

De olika leverantörerna av SÖ-system har sina egna system med olika principer för utformning av skärmbilder etc. Man försöker dessutom ofta utveckla egna unika lösningar för att skilja sig mot konkurrenterna. Den här utvecklingen leder till att fastighetsteknikern måste lära sig en mängd olika system, kommandon och moment för att sköta olika fastigheter.  Bara att logga in, ändra börvärden och nollställa larm kan ske på en rad olika sätt i olika datasystem. Systembilderna som används på skärmen är ofta tagna direkt från VVS-handlingarna och kan vara svåra att tyda för en tekniker som inte har erfarenhet och utbildning. Avvikelser i driften syns ofta bara som larm. Mer långsiktiga förändringar som kan tyda på ökad energianvändning i vissa delsystem lyfts inte fram. Det krävs hög kompetens för att analysera och tolka all information som finns i systemet.

Möjliga utvecklingslinjer

Inneklimatsystem

  1. Välj ut några intressanta systemlösningar/tekniker som kan demonstreras inom beställargruppens fastigheter. (Se t.ex. PM utvecklingsområdet Kyla-Värme-Styr). Projektet kan innehålla alla steg från design och simulering till mätning och utvärdering.

  1. Ta fram ett koncept för en typ av ”teknikupphandling” som gäller för hela funktionen inneklimat i lokaler. Det kan vara i form av en tävling liknande den som White har genomfört till sitt nya kontorshus på Söder. Kravspecifikationer och ev. tävlingshandlingar bör tas fram för både ombyggnad och nybyggnad.

Erfarenheterna från White’s parallell-pojektering visar på att man behöver bättre simuleringsverktyg och tillgång till rimlig ersättning för alla tävlingsdeltagare.

Styr

En idé är att utveckla en gemensam kravspecifikation för SÖ-systemets gränssnitt sett ur användarens perspektiv.

Skärmbildernas utseende kan definieras bättre så att dom mer liknar den faktiska anläggningen.  Det har till och med föreslagits att man ska lägga in bilder av olika aggregat i stället för symboler. I direkt anslutning till olika bilder och funktioner i systemet bör man kunna lägga in klickbara förklarande och utbildande avsnitt som dyker upp om man själv väljer det. Till exempel kan man förklara varför man har driftfall som nattdrift av ventilationen under sommaren eller varför höjd tillufttemperatur inte är en bra idé mm. Förklaringarna kan t.ex. innehålla principbilder och rörliga simuleringar. Kommandon och rutiner kan samordnas för att förenkla hanteringen.

I SÖ- systemet bör det finnas simuleringsfunktion där teknikern kan testa egna förslag till ändrade driftdata för att kunna se hur det faller ut innan han lägger ut det skarpt till ducarna. Ofta vågar man inte göra förändringar i börvärden mm. av rädsla för att ställa till med något.

Det bör även finnas ett särskilt analysverktyg (statistikgenerator) i systemet som kontinuerligt tolkar signaler från förändringar i anläggningen. Mätvärden som långsiktigt förändras kan vara tecken på något inte står rätt till. Samverkande variationer av olika mätvärden och parametrar kan vara tecken på att en viss del i anläggningen har sämre funktion eller har gått sönder. Att på det här sättet på sikt öka kunskapen om sin anläggning skapar goda förutsättningar till effektivisering.  Analysverktyget bör hela tiden synas som en ruta på skärmen där trender och förändringar visas.

Förslag till fortsatt arbete

Inneklimatsystem

  1. Identifiera demoprojekt och projektägare. Ta fram en plan för genomförande, finansiering , utvärdering och informationsspridning.

  1. Identifiera lämpliga ombyggnads- eller nybyggnadsprojekt som kan lämpa sig för en tävling med krav på en integrerad helhetslösning för inneklimatsystem med låg energianvändning.  Utse en arbetsgrupp med deltagare från Beställargruppen, externa experter och Energimyndigheten.  Ta fram en projektplan.

Styr

Genomför en förstudie i avsikt att ta reda på vad de olika leverantörerna på marknaden kan erbjuda i dag. Vilka funktioner skulle man kunna utveckla, vad får det för konsekvenser?

Skapa en arbetsgrupp som stegvis och i dialog med Beställargruppen tar fram ett koncept till kravspecifikation på ett gränssnitt till SÖ-system utformat från användarens perspektiv.

Gruppen kan ha deltagare från följande kategorier:

  • Erfaren styr- och reglerkonsult
  • Expert på drift och underhållssystem, IT-system
  • Fastighetsförvaltare
  • Fastighetsskötare/drifttekniker
  • Representant från SÖ-företag

Genomför ett pilotprojekt i skarp tillämpning hos någon av medlemmarna i beställargruppen.

Efter utvärdering och uppföljning kan man sedan ta fram ett upphandlingsunderlag som kan användas i fler sammanhang.

Go to Top